Kuka on Zenimalisti?

Olen Arto, kolmekymppinen suurperheen isä, joka yrittää ruuhkavuosien keskellä löytää rauhaa ja tasapainoa elämäänsä. Uskon löytäväni sitä yksinkertaisemman ja vain olennaiseen keskittyvän elämäntavan kautta.

Kolmeenkymmeneen ikävuoteen mennessä olen ehtinyt perustaa viisilapsisen perheen, hankkia koulutuksen, siirtyä työelämään, tehdä jonkinmoisen kilpauran judossa, hankkia soitto- ja laulutaitoa, kirjoittaa kaikenlaista, osallistua politiikkaan, juosta useamman maratonin, ja vähän kaikenlaista muutakin on tullut tehtyä.

Itse asiassa on tullut tehtyä varsin liikaa kaikenlaista. Ikään kuin olemassaoloni merkitys olisi ollut täysin sidoksissa mahdollisimman laaja-alaiseen osallistumiseen ja menestymiseen. Haluan tästä epätyydyttävästä kierteestä eroon. Siksi haluan nyt tehdä vähemmän, keskittyä olennaiseen.

Zenimalistin lisäksi kirjoitan Erityisvanhemman korjaussarja -blogia, jossa kerron elämästä, ajattelusta ja tunteista erityislapsiperheen vanhempana.

 

Miksi haluan vähemmän?

 

Olen aina halunnut olla hyvä monenlaisissa asioissa. Olen myös taipuvainen asettamaan itselleni liian korkeita tavoitteita. Kun saavutan jonkin tason töissä, kotona tai muussa elämässä, asetan riman välittömästä jälleen ylemmäs. Kun maksimista tulee aina uusi minimi, ollaan kierteessä, jossa mikään ei koskaan riitä. Samalla kuitenkin tiedostan, että arvostamani asiat ovat lopulta yksinkertaisia ja jo nyt saavutettavissa.

Minulla, ja ihmisillä yleisemminkin, on tapana kuormittaa itseään haluamalla koko ajan enemmän jotain: joko rahaa, elintasoa, mainetta, arvostusta, tavaraa tai mitä tahansa. Tämä ristiriita ratkeaa vasta, kun voi olla tyytyväinen siihen mitä jo on. Olla tyytyväinen siihen, millainen on ihmisenä. Olla tyytyväinen rahatilanteeseensa. Olla tyytyväinen ihmissuhteisiinsa. Olla tyytyväinen tavaroiden määrään.

Toki, jos edellä mainituissa asioissa on aidosti parannettavaa, on niitä syytäkin pyrkiä korjaamaan. Mutta jos ongelma on ollut haluta liikaa, täytyy opetella haluamaan vähemmän. Opetella tyytymään. Opetella kiitollisuutta. Opetella elämään haluamaansa elämää jatkuvan uuden tavoittelun sijaan. Opetella olemaan. Opetella kohtuutta.

Olen nimennyt tämän henkilökohtisen pyrkimykseni zenimalismiksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *