10 teesiä ylitunnollisen perfektionistin työpäivään

Mitä tehdä, kun töissä iskee rimakauhu?

Olen luonteeltani vaativa ihminen. Vaativa siis lähinnä itselleni. Siitä on ollut paljon hyötyä työelämässä. Kun on valmis panostamaan tekemiseensä, asettaa korkeita tavoitteita ja hoitaa työt tunnollisesti, saa usein myös hyviä tuloksia. Paitsi ettei aina saa.

Vaativuus voi mennä liiallisuuksiin. Aina voi näet olla parempi, tehokkaampi, työteliäämpi, tuloksellisempi, jne. Kun asettaa riman liian korkealle, iskee rimakauhu. Seurauksena on laamantuminen ja tuottavuuden romahdus. Tunnollinen ihminen ahdistuu tietenkin entisestään, kun ei kykene tekemään töitään, ja kierre on täten valmis.

Olen tehnyt viimeiset vuodet järjestössä lähinnä itsenäisiä asiantuntijatöitä, joissa saan pitkälti määritellä itse tekemiseni tavoitteita, tapoja ja laatua. Aika usein meinaa mennä överiksi, jolloin joudun edellä kuvailemaani kierteeseen. Siksi olen kehittänyt 10 teesiä, joita yritän parhaani mukaan töissä noudattaa.

Zenimalistin 10 teesiä ylitunnolliselle perfektionistille

  1. Suunnittele koko työviikko kerralla. Noudata vuosisuunnitelman aikataulua.
  2. Tee ensin vain suunnittelemasi työt. Jos jokin työ tuntuu suoritushetkellä liian kankealta, suunnittele, milloin teet sen myöhemmin.
  3. Tee se oikeasti huolella. Kun otat uusia töitä vastaan, määrittele heti niiden prioriteettijärjestys.
  4. Tee yhtä asiaa kerrallaan. Pidä siirtymätaukoja.
  5. Sinulla ei ole kiire. Hyväksy se, että joskus töitä jää syystä tai toisesta tekemättä.
  6. Minimoi ärsykkeet. Tarvittaessa tee töitä etänä tai vetäydy omaan rauhaan.
  7. Jos saat suunnittelemasi työt tehtyä tehokkaasti, käytä ylimääräinen aika mieluiten johonkin muuhun kuin työhön.
  8. Älä ajattele yksittäistä työtä tehdessäsi isoja tai pitkän aikavälin tavoitteita. Varaa tälle ajattelulle oma aikansa.
  9. Jos rimakauhu iskee kaikesta huolimatta, tee työsi silloin niin huonosti kuin osaat.
  10. Älä yritä kehittyä, koska silloin et kehity.

Väitän, että näitä teesejä noudattamalla työn teho, tulokset tai laatu ei kärsi lainkaan. Itse asiassa todennäköisesti käy toisin päin: työn sujuvuus ja mukavuus tuottaakin tulokset itsestään. Jos on tottunut vaatimaan itseltään liikaa, tarkoittaa ”tason laskeminen” todennäköisesti vain palautunutta suhteellisuudentajua.

Onhan se nimittäin epätodennäköistä, että luonnostaan täydellisyyttä tavoitteleva ihminen kykenisi edes tekemään mitään huonosti, ainakaan säännönmukaisesti. Tästä on vielä pitkä matka siihen, että voisi hyväksyä epäonnistumisen. Se olisi erinomainen taito oppia, mutta se ei sopine aloittelijan teesiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *